RAZLOGI ZA RDEČE OČI PO KONČANEM TRETMAJU PODALJŠEVANJA TREPALNIC IN KAKO SE JIM IZOGNITI

Se vam je že zgodilo, da je stranka po tretmaju odprla oči, te pa so bile rdeče?

 

Verjetno vas je zagrabila panika v smislu “Ojoj, to je zagotovo alergična reakcija. Stranka ne bo (več) mogla imeti podaljšanih trepalnic.”. Bi se pomirili, če bi vam rekla, da to ni alergična reakcija, ampak kemična poškodba oči ali pa poškodba roženice? Upam, da ne. Obe reakciji sta namreč nevarni za naše stranke in se jim moramo izogniti. Če se želimo reakcijam izogniti, pa moramo poznati razloge, zakaj sploh nastanejo.

 

Prvi razlog: kemična poškodba oči

Do nje pride, ko hlapi lepila zaidejo v oči, ki začnejo stranko peči. Ko vam med tretmajem stranka pove, da jo pečejo oči, morate najti razlog za to in ga tudi odpraviti!

 

Preverite naslednje:

  • Preverite ali so blazinice preblizu vodne črte očesa, v tem primeru namreč oči niso dovolj zaprte.
  • Ne pritiskajte na blazinice s pinceto (ali drugim orodjem), ker lahko pride do pritiska na spodnjo veko in s tem se oko odpre.
  • Ne dovolite stranki, da govori med tretmajem, ker lahko podzavestno odpre oči.
  • Ko končate s tretmajem podaljševanja trepalnic počakajte nekaj minut, preden odpre stranka oči.

 

Vsekakor je takšne situacije bolje preprečiti, kot jih reševati. Dovolj je že najmanjša količina hlapov lepila, ki učinkujejo zelo kratek čas, da povzročijo kemično poškodbo oči. Stranka pa ima v tem primeru rdeče in pekoče oči od 2 do 4 dni.

 

Drugi razlog: poškodba roženice

Poškodbe na zunanji površini roženice imenujemo tudi odrgnina roženice, povzroči pa jih lahko:

  • Kemično draženje nekaterih izdelkov npr. primer-ja, čistila za trepalnice, blazinic iz gela … ki so nanešeni preblizu vodne črte očesa in sestavine pridejo v stik z očmi. Večkrat je “krivec” gel v blazinicah, ki se mu lahko izognemo tako, da uporabljamo čimbolj tanke blazinice – tanjša, kot je blazinica, manj kemikalij vsebuje in posledično je manj možnosti za reakcije.
  • Preobčutljivostna reakcija na kozmetične preparate npr. na čistilno peno.
  • Praske ali odrgnine na površini roženice, ki lahko nastanejo npr. s svilenimi blazinicami ali medicinskim trakom, če niso nameščeni pravilno.

 

Če je poškodovana le površina roženice se ponavadi hitro zaceli, oko se povrne v normalno stanje v približno dveh dneh. Kar pa seveda ne pomeni, da je to dovoljeno! Še vedno je najboljša rešitev problema ta, da se mu izognemo.

 

 

 

“Ena od pogostejših napak je napačno nameščanje blazinic. Prav zato želim z vami deliti napotke za pritrjevanje, ki jih uporabljam tudi sama.” 

 

 

 

Na trgu obstaja veliko različnih oblik blazinic, a kljub temu je težko najti takšne, ki se prilegajo vsem strankam.

 

Če blazinico najprej namestimo v zunanji in notranji kot očesa in želimo blazinico prilagoditi obliki spodnje veke, srednji del drsi v oko, ko blazinico spustimo (fotografija 1).

 

 

Fotografija 1: Napaka pri namestitvi blazinice


Ena od rešitev je, da blazinico obrežemo na določenih mestih (fotografija 2 in 3). Kljub temu je možno, da blaznica ne bo popolnoma ustrezala naši stranki. In kaj se zgodi v tem primeru? Če imamo svileno blazinico, ta praska po roženici, če pa imamo blazinico z gelom, gel nabrekne in povzroči kemično draženje. Lahko se zgodi tudi, da blazinica pritiska na zgornjo veko in posledično oko ni popolnoma zaprto, zato lahko hlapi lepila preidejo v oko in povzročijo kemično poškodbo očesa. 

 

 

 

Fotografija 2: Prilagoditev blazinice

 

 

Fotografija 3: Namestitev prilagojene blazinice

 

Moj način za pritrjevanje blazinic:

Najprej nastavim blazinico na srednjem delu očesa, nekje 1-2 mm od veke (odvisno od anatomije posamezne stranke) (fotografija 4). Nato preverim prilepljeno blazinico pri zaprtem očesu (fotografija 5). Še vedno mora biti razdalja približno 1 mm od spodnjih trepalnic na srednjem delu očesa, kar pomeni, da bo v obeh kotičkih očesa razdalja večja.

 

 

 

Fotografija 4: Namestitev blazinice na sredini

 

 

Fotografija 5: Preverimo blazinico pri zaprtem očesu

 

Naslednji korak je uporaba medicinskega traku. Medicinski trak prilepim na blazinico in pokrijem 1 mm spodnjih trepalnic (ki so ostale nepokrite v prvem koraku). Tu je treba lepiti pazljivo, da se trak ne dotika vodne črte očesa (fotografija 6, 7, 8), zato je priporočljivo, da trak namestimo pri zaprtem očesu. V tem primeru smo lahko prepričani, da gel ne bo nabreknil in prišel v stik s sluznico in torej tudi ne bo povzročal nevšečnosti.

 

 

 

Fotografija 6: Pritrjevanje medicinskega traku

 

 

Fotografija 7: Pritrjevanje traku

 

 

 

Fotografija 8: Pritrjen trak

 

 

Fotografija 9: Vedno preverimo nameščeno blazinico

 

Če bi pri moji izbrani stilistki prihajalo do kemičnih poškodb očesa ali poškodb roženice, se vsekakor ne bi vračala k njej. To bi zame pomenilo, da jo nastala situacija oziroma problem ne zanima, ali pa ne ve, kako se temu izogniti. Torej si lahko mislim, da je moje zdravje ne zanima. In v kolikor stilistke ne zanima moje zdravje, mene ne zanima njen zaslužek; poiskala bom drugo stilistko, ki je zanesljiva in previdna. Verjetno se strinjate z mano, kajne?

 

Želim vam, da delate profesionalno, da skrbite za svoje stranke, njihovo zdravje in da imate le srečne in zadovoljne stranke.

 

Vaša Alena

Z AS-Lashes do uspeha!

KONTAKT

 AS-LASHES Alena Skodič S. P.

Kidričeva ulica 17, 3310 Žalec

 

 051 884 409

 academy@as-lashes.si 

DELOVNI ČAS

Po dogovoru.

AS-LASHES Academy © 2024 Vse pravice pridržane. - 5ka.Internet